Airfresh

Aangenaam !

Airfresh Clima voor een gezond en comfortabel woon en werkklimaat

Airfresh Clima voor een gezond & comfortabel woon en werkklimaat

 Ventilatie

 

Ventilatie. een goede en gezonde lucht in huis is belangrijk voor uw gezondheid. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Goede ventilatie zorgt voor frisse en gezonde lucht in huis.

 

Slechte ventilatie en klachten

Onvoldoende ventileren kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties, door slechte ventilatie kunnen zich vochtplekken gaan vormen met schimmelvorming tot gevolg. In veel huizen zorgen ventilatiesystemen voor frisse lucht. Belangrijk is dat een ventilatiesysteem goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Daarnaast moet u als bewoner deze installatie goed gebruiken en er regelmatig onderhoud aan (laten) plegen.

 

Waarom is ventileren belangrijk?
Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten ongeveer 10 liter vocht in een huis. Ook raakt de lucht vervuild door kookluchtjes, rook en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Ventilatie voert deze vochtige en vervuilde lucht af. In Nederland heeft echter ruim 1 op de 6 woningen te weinig ventilatie. Gevolg: vocht en schadelijke stoffen hopen zich op en de woning wordt een verzamelplaats voor schimmels en huismijt. Dat kan weer leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij kinderen, zoals benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Ventileren voorkomt dit. Laat daarom dag en nacht voldoende ramen en ventilatieroosters open. Let er wel op dat u inbrekers geen vrij spel geeft. Zorg dus ook voor uw eigen veiligheid door het plaatsen van anti-inbraakstangen, zodat u nooit alles hoeft af te sluiten.

 

Hoe zorg ik voor een goede ventilatie?
Gebruik de ventilatie openingen in uw woning waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze niet af. Voor een goede ventilatie is een voortdurende zwakke luchtstroom nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Goed ventileren betekent dus 24 uur per dag ventileren. Daarvoor moeten ventilatievoorzieningen als roosters en bovenlichten zorgen. Een raam dat voortdurend op een kier staat, is ook een goede oplossing. Ventileer ook na het koken, douchen en slapen enigszins om het vocht af te voeren. Alleen luchten (dat wil zeggen de ramen een poosje openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. In ruimten met een hoge luchtvochtigheid, zoals sommige kruipruimten, kan ventileren alléén niet afdoende blijken te zijn. Aanvullende maatregelen zoals (bodem)isolatie zouden dan nodig kunnen zijn.
Wilt u weten of u uw huis voldoende ventileert, doe dan de ventilatietest. Om te kijken of uw woning over voldoende ventilatie mogelijkheden beschikt,

 

Welke ventilatiesystemen bestaan er?
Vroeger werden gebouwen altijd natuurlijk geventileerd: de buitenlucht kwam door ramen of kieren het gebouw binnen en de binnen lucht werd ook zo afgevoerd. Vanaf de jaren zeventig werden steeds meer nieuwe gebouwen voorzien van mechanische ventilatie. Hierbij voert een ventilator de binnenlucht continu naar buiten af. Via klapramen of roosters in de gevel (kozijnen, muren) komt verse lucht op natuurlijke wijze het gebouw binnen.
Nieuwe gebouwen zijn tegenwoordig ook vaak voorzien van gebalanceerde ventilatie. Daarbij wordt verse buitenlucht mechanisch toegevoerd en de binnenlucht mechanisch afgevoerd. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in evenwicht ('balans'). Met het oog op energiebesparing wordt bij gebalanceerde ventilatie gewoonlijk ook warmteterugwinning ('wtw') toegepast. Daarbij geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.

 

Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie

Verse buitenlucht komt binnen via ventilatie roosters boven het kozijn of aan de muur de vervuilde binnenlucht word afgezogen via een ventilator. lees meer

 

WTW ventilatie

Warmte terugwin ventilatie de binnenlucht word afgezogen via roosters en komt via een kanalen systeem in een WTW box ook wel kruisstroom wisselaar genoemd waar de warme binnenlucht zijn warmte afgeeft aan de koude buitenlucht de verse buiten lucht word nu verwarmd via een kanalen systeem de ruimte weer ingeblazen. Lees meer

 

Wenst u meer informatie over de ventilatie systemen van Airfresh neem dan vrijblijvend contact met ons op

 

 

 

                 © Airfresh Nederland                                                                                          | HOME | ONLINE KOPEN | SITEMAP | CONTACT |

De Relatieve Luchtvochtigheid in nederland